פרק 6. תוצאות.
— התכונה השניה של היזם נובעת מהראשונה: תביא תוצאות, בכל מחיר.
— אפשר דוגמא?
— המנהל נתן לך משימה להתקשר לאיזשהו אדם ולמסור לו הודעה חשובה. התקשרת מספר פעמים, אבל הוא לא עונה. מה אתה עושה?
— אבוא למנהל ואגיד לו שניסיתי ליצור קשר עם האדם, אבל הוא לא עונה.
— זה בדיוק ההבדל בין שכיר ליזם. קיבלת משימה — להעביר את ההודעה החשובה לבן אדם. אתה חייב לעשות את זה, בכל מחיר.
— אבל מה אני יכול לעשות אם הבן אדם לא עונה?
— הרבה. אפשר להתקשר עוד מספר פעמים, אפשר להתקשר מטלפון אחר, אפשר להתקשר בערב, אפשר לשלוח לו סמס, אפשר לשלוח לו הודעה בוואצאפ, אפשר למצוא אותו בפייסבוק ולשלוח לו הודעה במסנג׳ר, אפשר למצוא את הטלפון של העבודה שלו בגוגל ולהתקשר אליו לשם, אפשר להתקשר לאישתו, אפשר למצוא חברים משותפים. אם הוא לא נגיש בשום מקום — אפשר למצוא את כתובת המגורים שלו ולבוא אליו הביתה. אם הוא לא בבית — אפשר למסור לו הודעה דרך שכן. אפשר בקלות להמשיך את הרשימה הזאת. העיקר למסור את ההודעה. יש מבין?
—כן, עכשיו ברור!
— כמובן, לא צריך לשכוח להיות יעיל, זאת אומרת צריך לנצל מינימום כוח ומינימום רעש על מנת להשיג את התוצאה.
— ברור לי לגבי מינימום כוח, אבל מה הקשר למינימום רעש?
— רוב האנשים מבזבזים המון אנרגיה על עשיית רעש: ״תראו כמה הרבה עבדתי, תראו איך התעייפתי, תראו כמה רצתי, תראו כמה אני עסוק, תראו כמה מעט זמן פנוי נשאר לי, תראו כמה בקפדנות אני מבצע את כל המשימות!״ בקיצור, הרבה רעש והתרוצצות, בזמן שהתוצאות שואפות לאפס.
— עכשיו ברור. לא נעים לי להגיד, אבל עכשיו כאשר אני נזכר בכל הפעילות שלי בעבודה וגם בבית, מסתבר שעשיתי רק רעש...
— אל תצטער על העבר. מה שהיה היה. מה שחשוב שמעכשיו והלאה אתה מבין את הטעויות שלך ותחיה באופן אחר. מהיום תחיה לפי המתכון ״להיות ולא להיראות״.
— מה זה אומר ״להיות ולא להיראות״?
— כאשר שירתתי בצבא, רוב הזמן עבדתי עם אנשי קבע. הם כמו עובדים שכירים רגילים, רק במדים צבאיים. פעם קיבלנו משימה מהמפקד. כל אנשי הקבע התחילו להתרוצץ בבסיס כמו נמלים, במיוחד כאשר המפקד היה בסביבה. רוב הזמן הם רק עשו רושם שהם עובדים ועושים משהו חשוב, גם כאשר לא היה להם מה לעשות. צפיתי בהם מהצד ואז הבנתי — לא חשוב מה אתה עושה, העיקר איך נראה מה שאתה עושה. האנשים האלה היו בגיל אבא שלי, אבל הם עדיין לא התבגרו. הם התנהגו כמו ילדים בבית ספר — עושים רושם שהם לומדים, כל עוד שהמורה נמצא בסביבה. מאז אני חי לפי המתכון ״להיות ולא להיראות״, זאת אומרת לעבוד למען התוצאה ולא כדי להתייפייף ולא כדי שמישהו יראה כמה קשה והרבה עבדתי.
— הבנתי. תודה על הדוגמא!
התביישתי להגיד לאלי שבעבודה עבדתי בדיוק כמו שהוא תיאר. לא רק אני, אלא כל עובדי המשרד שלנו ״עבדו קשה״ כל עוד המנהל היה במשרד...
— הכל ברור לך עם הסעיף השני?
— כן! התכונה השניה של היזם — זו היכולת להביא תוצאות עם מינימום כוח ומינימום רעש.
— מצויין! בוא נעבור לסעיף השלישי.
לא יודע אם זו הייתה מקריות, אבל ברגע זה התקשרה אשתו של אלי וביקשה ממנו להביא פירות וירקות מהשוק.
מאוד רציתי לעשות טיול בשוק, לראות איך הכל נראה כאן, כמה עולה. התכוננתי לנסוע לעיר, חשבתי שאלי ייסע לשוק ועל הדרך אראה קצת את העיר.
אבל אנחנו לא נסענו לשוק. אלי עשה טלפון אחד, שלח למישהו רשימה של קניות ואחרי שעה וחצי הפירות והירקות הכי טריים שיש כבר היו במטבח אצל אשתו.
מישהו הלך, קנה, הביא והכניס הביתה את כל זה. אלי עשה את זה עם טלפון אחד.
חשבתי לעצמי כמה זמן, כסף וטרחה היה לוקח לי לאסוף בשוק את כל התפוזים והעגבניות האלה...
אולי למישהו זה ייראה כמו דוגמא בנאלית, אבל אני ראיתי במו עיני את היעילות של אלי. הוא לא רק מדבר, אלא גם עושה את מה שהוא מלמד. מביא תוצאות במינימום כוח ומינימום רעש.